A mediterrán konyha egyik alapja az olajbogyó és az olíva olaj már a rómaiak óta részese az ételeknek. Ízeire, étkeire a szomszédos olasz tartományok mellett erőteljesen hatott a tengermellék és az Isztria hátországa. Az ételek sokszínűségében mindez erőteljesen tükröződik.
Változatosan készített halételek, hallevesek, rostonsültek, szarvasgombával ízesített tészta-és húsételek, vadspárga ételek. Mind e mellett a hagyományos paraszti élet ételei a mai kor emberének asztalán is ott vannak (szalonnák, kolbászok, nyársonsültek, házi sajtok és juh tejtermékek garmadája várja az éhes szájakat).
Napjainkban az agroturizmus az Isztria feljövőben lévő jellegzetessége.
Az isztriai specialitásokat szépen, sorjában fogyassza:
-
Aperitifnek igyon biskát (fagyöngypálinka), rudát (gyógynövénypálinka) vagy medicát (mézespálinka),
-
Előételként sajtot és isztriai sonkát (pršut), tavasszal spárgás rántottát isztriai módra (fritaje),
-
Főételként választhatja a kontinentális vagy mediterrán konyhát.
-
Ha mediterrán ételt kíván, válasszon az ezerféleképpen elkészített halak, rákok és kagylók közül.
-
Ha inkább a kontinentális ételeket kedveli, próbálja ki a babból és krumpliból főtt maneštra sa bobići nevű isztriai leveskülönlegességet, a fuža, pljukanac és a frkanac nevű tésztaféléket szarvasgombával, szarvasraguval vagy žgvacával (darálthúsból készülő, isztriai fűszerekkel ízesített étel), esetleg ombolt vagy a kolbászt.
-
Desszertként pedig kóstolja meg a kroštulát, a krafit vagy a fritulát.
|